Το αριστούργημα της Ανί Ερνό -φετινής νικήτριας του Νόμπελ Λογοτεχνίας- που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, υμνήθηκε και δίχασε
Ένα βιβλίο για μια νεαρή Γαλλίδα φοιτήτρια που μένει έγκυος το 1963 και προσπαθεί να τερματίσει πάση θυσία την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη -καθώς οι αμβλώσεις ήταν ακόμα παράνομες- θα έπρεπε να έχει ενδιαφέρον ως καταγραφή και ιστορικό ντοκουμέντο, ενώ βασικό ζητούμενο θα παρέμενε η λογοτεχνική αξία του έργου.
Η Ανί Ερνό δεν βιάστηκε ποτέ. Έμεινε έγκυος κάνοντας έρωτα «επικίνδυνες μέρες», καθώς δεν περίμενε ότι «θα έπιανε». «Μες στον έρωτα και στον οργασμό, πίστευα ότι το κορμί μου δεν διέφερε ουσιαστικά από εκείνο ενός άντρα», γράφει, η πραγματικότητα όμως έρχεται να τη διαψεύσει.
Η Ανί θα σκίσει το χαρτί του γυναικολόγου με την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού. «Είμαι έγκυος. Φρίκη.», θα σημειώσει στο ημερολόγιό της. Δεν είναι ανάγκη να έχει βιαστεί μια γυναίκα. Μπορεί απλώς να μη θέλει παιδί τη δεδομένη στιγμή. Ή γενικά. Είναι δικαίωμά της. Μόνο που στη Γαλλία του 1963 τα πράγματα είναι διαφορετικά. Λίγα χρόνια πριν τον εμβληματικό Μάη του ’68 οι αμβλώσεις είναι απαγορευμένες.
Η κορυφαία Γαλλίδα συγγραφέας θα βρει τελικά τρόπο να τερματίσει την εγκυμοσύνη. Το 2000 θα αποφασίσει να γράψει για το «γεγονός». «Μέσα από τούτη την αφήγηση, ο χρόνος γίνεται δράση και με παρασέρνει άθελά μου. Τώρα ξέρω ότι είμαι αποφασισμένη να φτάσω μέχρι τέλους, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όπως ήμουν και τότε, στα είκοσι τρία μου, όταν έσκισα τη γνωμάτευση του γιατρού.», σημειώνει στο βιβλίο της «Το γεγονός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Μία νουβέλα σαν αυτή δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Η Οντρέ Ντιγουάν θα αποφασίσει να την κάνει ταινία και θα καταφέρει να κερδίσει τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2021.
Πηγή: Lifo.gr