Ποια βιβλία… διαβάζει το ChatGPT;

Αν δοκιμάσει κανείς να «συζητήσει» με το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, ίσως να εκπλαγεί με τις… γνώσεις του γύρω από τα βιβλία. Ο επιστήμονας Ντέιβιντ Μπάμαν (David Bamman) έκανε ένα ενδιαφέρον πείραμα προκειμένου να διαπιστώσει ποια βιβλία έχει «διαβάσει» το ChatGPT, ζητώντας του να συμπληρώσει τα κενά σε αποσπάσματα από γνωστά βιβλία και βαθμολογώντας τις απαντήσεις του.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Μπάμαν, το ChatGPT πήρε μακράν τις καλύτερες βαθμολογίες όταν ρωτήθηκε για το πρώτο βιβλίο της σειράς «Χάρι Πότερ» της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (76%), ενώ ποσοστά άνω του 50% πέτυχε για το 1984 του Τζορτζ Όργουελ και για τη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού του Τόλκιν. Ψηλά στη λίστα βρίσκονται τόσο σύγχρονα έργα, όπως οι Πενήντα αποχρώσεις του γκρι της Ε.Λ. Τζέιμς και οι Αγώνες πείνας της Σούζαν Κόλινς, όσο και κλασικά μυθιστορήματα, όπως ο Άρχοντας των μυγών του Ουίλιαμ Γκόλντινγκ και το Φάρεναϊτ 451 του Ρέι Μπράντμπερι.

Το ερώτημα βέβαια που απασχολεί πολλούς δεν είναι το ποια βιβλία έχει «διαβάσει» το ChatGPT, αλλά πώς τα χρησιμοποιεί: εφόσον έχει εκπαιδευτεί με βάση αυτά τα βιβλία, σε ποιο βαθμό απλώς αναμασά το περιεχόμενό τους και πόσο ηθικό είναι να χρησιμοποιούνται τα βιβλία αυτά ως βάση για τη δημιουργία νέων έργων μέσω τεχνητής νοημοσύνης; Πρόκειται για ερωτήματα που δεν έχουν εύκολες ή προφανείς απαντήσεις και μάλλον θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον.

 

Πηγή: diastixo.gr