Στον πατροπαράδοτο τρόπο εκμάθησης στα σχολεία κάνει στροφή η Σουηδία, μετά τον «προβληματικό» δρόμο της υπερ-ψηφιοποίησης που είχε ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια.

Εφέτος, λοιπόν, τα παιδιά στα σουηδικά σχολεία δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν αν έχουν μπαταρία στα tablet τους, καθώς τα βιβλία επανακτούν τον χαμένο τους ρόλο και επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες.

Σύμφωνα με τον Guardian, η έμφαση θα δίνεται πλέον στα τυπωμένα βιβλία, την ήσυχη ανάγνωση και την εξάσκηση στο γράψιμο με το χέρι, και θα αφιερώνεται λιγότερος χρόνος στα tablets, την έρευνα στο διαδίκτυο και τις δεξιότητες πληκτρολόγησης.

Ο λόγος της επιστροφής στα σχολικά βιβλία

Η επιστροφή στους πιο παραδοσιακούς τρόπους εκμάθησης δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, καθώς νωρίτερα είχε εκφραστεί από πολιτικούς και ειδικούς η άποψη ότι η υπερ-ψηφιοποίηση έχει οδηγήσει στη μείωση των βασικών δεξιοτήτων, που είναι κομβικής σημασίας.

Πτώση της αναγνωστικής ικανότητας στα σχολεία

Μπορεί οι Σουηδοί μαθητές να σημειώνουν βαθμολογία πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά την αναγνωστική ικανότητα, σύμφωνα με τη διεθνή αξιολόγηση που διενεργείται στο επίπεδο ανάγνωσης στην δ’ τάξη του δημοτικού, ωστόσο η Progress in International Reading Literacy Study (PIRLS) ανέδειξε πτώση της αναγνωστικής ικανότητας των μαθητών της Σουηδίας μεταξύ 2016 και 2021.

Σύμφωνα με την εν λόγω αξιολόγηση, που διενεργήθηκε το 2021, οι Σουηδοί μαθητές της δ’ δημοτικού είχαν μέσο όρο 544 μονάδες, μια πτώση από τον μέσο όρο των 555 μονάδων που σημειώθηκαν το 2016. Ωστόσο, οι επιδόσεις τους εξακολουθούν να τοποθετούν τη χώρα στην έβδομη θέση, σε ισοβαθμία με την Ταϊβάν.

Η Σιγκαπούρη ήταν η χώρα που βρέθηκε στην κορυφή της λίστας στη συγκεκριμένη αξιολόγηση και μάλιστα κατάφερε και βελτίωσε τις βαθμολογίες της στην ανάγνωση από 576 σε 587 κατά την ίδια περίοδο.

Οι μειωμένες επιδόσεις της Σουηδία μπορεί πιθανότατα να οφείλονται και σε άλλους λόγους, όπως, παραδείγματος χάρη, στην πανδημία του κορωνοϊού, που άλλαξε πολλά από τα δεδομένα στα σχολεία όπου τα μαθήματα γίνονταν εξ αποστάσεως.

Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο τα αποτελέσματα να οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό μαθητών μεταναστών που δεν έχουν τα σουηδικά ως μητρική τους γλώσσα.

Συνδυαστικά λοιπόν, με την υπερβολική χρήση οθονών κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων ενδέχεται να προκλήθηκε η υστέρηση των νέων αυτών παιδιών στα βασικά μαθήματα, σύμφωνα με ειδικούς στη εκπαίδευση.

Πηγή: iefimerida.gr