Η ελληνική λογοτεχνία κρύβεται πίσω από πλαστά ονόματα.

Το να είσαι συγγραφέας στην Ελλάδα κάποτε δεν ήταν καθόλου εύκολο. Αυτό είναι γνωστό από την Ιστορία. Πλέον σίγουρα κανείς δεν νοιάζεται να έχει ψευδώνυμο γιατί δεν υπάρχει λόγος. Παλιότερα όμως με τη χούντα και τις απαγορεύσεις επιβαλλόταν κάποιος να έχει ένα ψεύτικο όνομα για να δημοσιεύει τις ιστορίες του.

-Ο ποιητής του Κύκλου της Διαγωνίου, Γιώργος Ιωάννου, στου οποίου το έργο καταγράφονται κάποιες από τις σημαντικότερες αναμνήσεις και περιγραφές της σύγχρονης ιστορίας μας (κατοχή – εθνική αντίσταση – εμφύλιος) ονομαζόταν Γιώργος Σορολόπης.

-Ο βραβευμένος με νόμπελ ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, είχε ως πραγματικό όνομα το Οδυσσέας Αλεπουδέλης. Σε συνέντευξή του έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η επιλογή του ψευδώνυμου “Ελύτης” ήταν μελετημένη και προσεκτική. Ήθελε να ξεκινά από τη συλλαβή Ελ γιατί από Ελ ξεκινά η Ελλάδα, η ελευθερία, μία Ελένη που ήταν τότε ερωτευμένος. Ακολουθεί το γράμμα “υ” επειδή είναι το πιο ελληνικό γράμμα και καταλήγει με το αρχαιοπρεπές -της.

– Ο Γεώργιος Βιζυηνός, για τον οποίο μπορείτε να βρείτε ένα μικρό αφιέρωμα εδώ, είχε πραγματικό ονοματεπώνυμο το: Γεώργιος Μιχαήλ Σύρμας ή Μιχαηλίδης. Το ψευδώνυμο Βιζυηνός προέρχεται από τη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης, το σημερινό Βιζέ της Τουρκίας που αποτελεί και τον τόπο γέννησής του.

-Ο Μ. Καραγάτσης, γνωστός για τα έργα του Γιούγκερμαν και Μεγάλη Χίμαιρα, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της «Γενιάς του ’30». Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Ροδόπουλος. Το Καραγάτσης συνδέεται με το δέντρο καραγάτσι (φτελιά), καθώς σε ένα τέτοιο που βρισκόταν στην εκκλησιά του χωριού του (Ραψάνη Θεσσαλίας), συνήθιζε να διαβάζει όταν ήταν νεαρός και περνούσε εκεί τα καλοκαίρια του.

-Ο Φώτης Κόντογλου, λογοτέχνης και ζωγράφος, έχει ως πραγματικό επίθετο το Αποστολέλλης. Αλλά καλλιτεχνικά υιοθέτησε το επίθετο της μητέρας του, Δέσπως Κόντογλου.

-Ο επίσης βραβευμένος με νόμπελ ποιητής Γιώργος Σεφέρης, λεγόταν πραγματικά Γεώργιος Σεφεριάδης. Με το ψευδώνυμό του υπέγραψε την πρώτη του ποιητική συλλογή Στροφή, που αποτέλεσε πράγματι μια στροφή στη νεότερη ποίηση και δέχτηκε θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια. Στη συνέχεια, με αυτό καθιερώθηκε.

Πηγή: ratpack.gr