Πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος, τη δεκαετία του ’60, σε σχετικά νεαρή ηλικία, είχε αγγίξει ήδη το απόγειο της καριέρας του. Δεν ήταν απλώς ένας καταξιωμένος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας αλλά θεωρούνταν αυθεντία σε ό,τι είχε να κάνει με το Διάστημα. Έχοντας βραβευτεί το 1961 από την Ουνέσκο για την ικανότητά του να εκλαΐκεύει την επιστήμη, ο Τύπος τον τοποθετούσε στην τριάδα των σημαντικότερων συγγραφέων sci-fi, μαζί με τον Ισαάκ Ασίμοφ και τον Ρόμπερτ Χαϊνλάιν. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ τον προσέγγισε ώστε να συνεργαστούν για την ταινία που έμελλε να θεωρηθεί από τις σημαντικότερες στην ιστορία του κινηματογράφου και από τις πιο επιδραστικές του εικοστού αιώνα, το θρυλικό, πια, σήμερα «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος».

Απροκάλυπτα άθεος, δεν πίστευε ούτε στη μεταφυσική ούτε σε φαινόμενα που δεν έχουν εξήγηση. Αντιθέτως, πίστευε ότι τα πάντα μπορούν να εξηγηθούν μέσα από την επιστήμη.

Όραμά του αποτελούσε η ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων στη Γη, όπως και η εποίκιση άλλων πλανητών. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ανάμεσα στις πολλές ανακαλύψεις του σχετικά με την τεχνολογία ήταν και μια πρόωρη οραματική προσέγγιση του σημερινού ψηφιακού μας κόσμου. Από το 1964 περιέγραφε μια παγκόσμια κοινωνία που θα επικοινωνούσε μέσα σε δευτερόλεπτα, ενώνοντας τη μία άκρη του κόσμου με την άλλη, χωρίς την προϋπόθεση σταθερού τόπου κατοικίας και εργασίας, με τη δύναμη των δορυφόρων και τη χρήση απλών συσκευών, δηλαδή αυτό ακριβώς που βιώνουμε σήμερα μέσω του διαδικτύου.

Ο Κλαρκ είχε τιμηθεί ήδη από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1989 στο Μπάκιγχαμ για τις υπηρεσίες του υπέρ των βρετανικών συμφερόντων και ο Κάρολος είχε συναντηθεί μαζί του όταν επισκέφθηκε το Κολόμπο για τους εορτασμούς της πεντηκοστής επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας.

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών, στις 19 Μαρτίου του 2008, στο Κολόμπο, από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, αποτέλεσμα των μόνιμων επιπλοκών της πολιομυελίτιδας. Θάφτηκε δίπλα στον αγαπημένο του φίλο Λέσλι Εκαναγιάκε, που είχε φύγει τρεις δεκαετίες πριν, για τον οποίο είχε πει ότι είχε υπάρξει ο πιο πιστός του φίλος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή : lifo.gr