Μεγαλύτερη από ποτέ είναι η φετινή ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, στην οποία η χώρα μας είναι η τιμώμενη αγορά: συνολικά 64 εκδοτικοί οίκοι από την Ελλάδα έχουν παρουσία στη φετινή έκθεση. Το παρών στην Μπολόνια δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Porter Anderson και τον ιστότοπο Publishing Perspectives σχετικά με την ελληνική αγορά βιβλίου.

«Έχουμε θαυμάσιους συγγραφείς, αλλά και θαυμάσιους εικονογράφους», ανέφερε ο κ. Γιατρομανωλάκης, σημειώνοντας: «Έχουμε επίσης πολύ επίμονους και αφοσιωμένους εκδότες. Δεν είμαστε μία συγκεντρωμένη εκδοτική αγορά με πέντε μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Έχουμε πολλούς μικρούς εκδοτικούς οίκους, που σημαίνει ότι φροντίζουν τα βιβλία τους με σχολαστικό τρόπο. Είναι μία αγορά με μεγάλη ποικιλία, δεδομένου του μεγέθους της. Είναι εντυπωσιακό το πόση ποικιλία έχει, για μία ας πούμε “μικρή γλώσσα”».

Γιος λογοτέχνη και ο ίδιος (ο πατέρας του είναι ο συγγραφέας και ποιητής Γιώργης Γιατρομανωλάκης), ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε για τη λογοτεχνική ταυτότητα της Ελλάδας σήμερα: «Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα λογοτεχνικό. Ίσως να έχω μια κάποια προκατάληψη. Έχουμε αυτή την παράδοση 2.500 ετών στην αφήγηση ιστοριών. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι η σύγχρονη Ελλάδα έχει τη δική της φωνή. Είναι μία φωνή που αντανακλά το τι είναι σήμερα η Ελλάδα. Τα καλά, τα κακά, τα άσχημα, τα προσωπικά και πολιτικά θέματα που απασχολούν αυτή τη γενιά συγγραφέων». Οι άνθρωποι του βιβλίου στην Ελλάδα, σχολίασε ακόμα, ζουν καθημερινά στο μεταίχμιο ανάμεσα στη δόξα της αρχαίας Ελλάδας και στη σύγχρονη Ελλάδα, η οποία συχνά μοιάζει να επισκιάζεται από την αρχαία. «Αυτή η συνύπαρξη είναι μέρος του ποιοι είμαστε, ουσιαστικά. Και δεν είναι διαγωνισμός, η κληρονομιά εναντίον του σύγχρονου. Δεν είναι αυτό το νόημα. Είναι φανταστικό το ότι μπορούν τα πάντα να συνυπάρχουν στο ίδιο μέρος», τόνισε.

Πηγή : diastixo.gr