Οι 300 σελίδες του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγκυρα, δεν είναι αρκετές για να χωρέσουν μια τόσο εκρηκτική προσωπικότητα σαν του Λάκη Γαβαλά, ωστόσο καταφέρνουν με την εξαιρετική επιμέλεια της δημοσιογράφου Μαρίας Βόλλη να μας δώσουν μια ιδέα για το ποιος είναι και πώς έφτασε ως εδώ αυτός ο ξεχωριστός άνδρας, ο τόσο ταλαντούχος και δημιουργικός.

Δομημένο με οικονομία λόγου, το βιβλίο, από τις σελίδες του οποίου απουσιάζει παντελώς το κουτσομπολιό, περιηγείται στον χρόνο από την γέννηση του Απόστολου από την κυρία Τζοβάνα Γαβαλά –μια Ιταλίδα στον Πειραιά– και μας συστήνει όχι μόνο την οικογένειά του, τα πρόσωπα που αγάπησε και τον δίδαξαν σπουδαία μαθήματα ζωής, αλλά και όσα συμβαίνουν συγχρόνως με το δικό του πέρασμα από την παιδικότητα στην ενηλικίωση και το πέταγμά του στον κόσμο. Έτσι, γνωρίζουμε τον παλιό Κορυδαλλό και τις γειτονιές του Πειραιά, τις συνοικιακές ταβέρνες –μια τέτοια, ένα οινοπαντοπωλείο είχε και ο παππούς Απόστολος στο ισόγειο του ιδιόκτητου τρίπατου– και μαθαίνουμε για τις πρώτες αγάπες του Λάκη, τα τριζάτα σκαρπίνια… για τις πρώτες γρατζουνιές, αλλά και την επωδό συμβουλή της μητέρας που τον συνοδεύει ακόμη: «Έλα μωρέ, μια γρατζουνιά είναι, θα περάσει».

Ο Λάκης Γαβαλάς είναι ένας ευφυής άνδρας και αυτό τον κάνει ακαταμάχητο. Η ευφυΐα του φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίον αφηγείται τον κόσμο όπου μεγαλώνει. Γεννημένος το 1952, εισπράττει και καταγράφει τις σημαντικές ιστορικές συγκυρίες, τα νέα τραγούδια, τις δυσκολίες που έχει η εποχή αλλά και βεβαίως τις αλλαγές στην μόδα. Έτσι, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θα μάθουν οι νεότεροι και θα θυμηθούν οι μεγαλύτεροι πότε μπήκε στην ζωή μας το μίντι, τις επιδραστικές επεμβάσεις της Κοκό Σανέλ, τις διαδηλώσεις των φοιτητών υπέρ της Κύπρου, τις γκαζιέρες και τις σκάφες, τις μυθικές ταβέρνες της Κοκκινιάς… Με μικρούς διακριτικούς υπαινιγμούς στην αρχή αλλά και ευθείες συζητήσεις, ο Λάκης Γαβαλάς μιλά για την διαφορετικότητα σε έναν κόσμο που τον τρομάζει. Και αν νομίζει κανείς ότι στην δεκαετία του ’60 διαφορετικότητα είναι μόνο ο σεξουαλικός προσανατολισμός, κάνει λάθος. Διαφορετικότητα είναι και το ίδιο το ταλέντο σε τομείς άλλους από το ποδόσφαιρο, το λαϊκό τραγούδι ή τον κινηματογράφο, γιατί τέτοια ταλέντα είχαν οι γειτονιές του Πειραιά, Λάκη Γαβαλά όμως δεν είχαν, ένας είναι.

Το βιβλίο, εκτός από την Εισαγωγή του, η οποία αποτελεί μία δήλωση της αγάπης του δημιουργού του για την ζωή, περιέχει και άλλα 14 κεφάλαια:

«Γάλα κι αντίδωρο», για τα πρώτα χορταστικά χρόνια που θεμελίωσαν τον χαρακτήρα και το γούστο του Λάκη Γαβαλά.

«Αμπέλι και σκιάχτρο», τα χρόνια στο Σεν Πολ του Πειραιά, οι καθηγητές, οι μνήμες, οι άγγελοι και οι δαίμονες της εφηβείας: «Εγώ όμως ήθελα να είμαι ο εαυτός μου και όχι αυτός που ήθελαν οι άλλοι»… Ο Απόστολος διεκδικεί το όνομα που επιθυμεί να τον αποκαλούν, διεκδικεί την ταυτότητα του «Γαβαλά Λάκη»: «Με κολάν, ακόμα και με φούστα, στο μέλλον θα διατηρούσα την ίδια ταυτότητα. Άλλωστε αυτό που θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό κρύβει πολλούς περιορισμούς. Γιατί αποδεχόμαστε μια γυναίκα που φοράει παντελόνι και την βρίσκουμε υπέρκομψη και δυναμική, ενώ θεωρούμε αηδιαστική την εικόνα ενός άνδρα που φοράει φούστα;» Πόσο επίκαιρο ερώτημα και αίτημα, ε; Ο Μάης του ’68 συμπαρασύρει τα πάντα και η φράση «Γαβαλά, να πας να αλλάξεις ρούχα» ακούγεται πολλές φορές στο σχολείο, δίνοντάς του χαρά που θα επέστρεφε με δεύτερη αμφίεση…

«Φούστα και μπλούζα»: Ναι η ιταλική κουλτούρα τού ταιριάζει σαν «φούστα μπλούζα» και φαίνεται να της ταιριάζει κι εκείνος. Κατόπιν έρχονται οι έρωτες, η γνωριμία και ο γάμος με την πανέμορφη Τόριλ Γιόχανσεν, σε μια στιγμή παρόρμησης, όπως παραδέχεται ο ίδιος.

«Θερμόμετρο – Οινόπνευμα»: Ο γάμος, οι δυσκολίες, η εγκυμοσύνη… η απώλεια… εκείνος 23 ετών και η Τόριλ 20… ο χωρισμός, η αλλαγή δραστηριοτήτων από τον χορό στο εμπόριο και από την Ιταλία στην Ελλάδα.

Η ευφυΐα του φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίον αφηγείται τον κόσμο όπου μεγαλώνει.

«Disco ball»: Δεν τον χωρά ο τόπος. Ιδρύει κατάστημα πρώτα στην Ρόδο και μετά στην Αθήνα… Η συνεργασία με την οικογένεια Κριθαριώτη, τα club της εποχής, το έντεχνο και το λαϊκό, οι ντισκοτέκ. Οι σελίδες του κεφαλαίου μάς μεταφέρουν όλο το κλίμα της δεκαετίας του ’80 από τις ταινίες, την πολιτική, την μόδα και τους πρωταγωνιστές της.

«Εμφιάλωση»: Εδραιώνεται και πρωταγωνιστεί στην δεκαετία του ’90, επεκτείνεται παντού… Κοσμήματα, ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, είδη σπιτιού, έπιπλα… Κολωνάκι, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Μύκονος, Πάτρα… Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και φρέσκων ιδεών.

«Ανεμόμυλος»: «Στην Ελλάδα άπαντες οι έχοντες ονύχια αγωνίζονται να σπαράξωσιν τους έχοντες πτερά»… η ρήση του Εμμανουήλ Ροΐδη γίνεται και λόγος του Γαβαλά. Αν και η εμπειρία δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, ωστόσο στο πρόσωπό του επιβεβαιώθηκε η κατασπαρακτική μανία όσων θέλουν να δικαιωθούν διώκοντας τα επώνυμα θύματά τους, του κράτους και των πολιτικών, φυσικά, μη εξαιρουμένων…

Μαζί με τα επόμενα χορταστικά κεφάλαια, με τίτλους: «Διαβατήριο», «Μόρφωση», «Ευθύνη», «Παραπέντε», που είναι γεμάτα από στιγμές και πρόσωπα, ταξίδια και εγχειρήματα στον κόσμο των επιχειρήσεων, της μόδας και των πάρτι που άφησαν εποχή, ο Λάκης Γαβαλάς περιγράφει πρόσωπα, στιγμές, ταξίδια, μαθητείες, ελπίδες αλλά και τα εθνικά μας λάθη και τις αδυναμίες μας. Μιλά με την ευθύτητα που τόσο εκτιμά και με αυθεντικότητα μας λέει για τον κόσμο μας και την πατρίδα μας, για τις αλήθειες μας και για το πόσο πολλή δουλειά θέλουμε «για να σταματήσουμε να ξεγελάμε ο ένας τον άλλο για εσωτερική κατανάλωση»…

Μπαίνοντας στον 21ο αιώνα, απογειώνεται με την δημιουργία ενός ναού της μόδας στην Κάντζα· οι εργασίες ξεκινούν το 2004 έως το 2006· αγάπη για το ντιζάιν, αισθητική, έμπνευση, τι να πρωτοπεί κανείς. Ωστόσο… Η οικονομική διευθύντρια, που είχε φέρει όλους τους συγγενείς της εκεί ελέγχοντας κάθε νευραλγικό οικονομικό τμήμα, έλυνε και έδενε έχοντας την τυφλή εμπιστοσύνη των μελών της οικογενείας, κι έτσι έρχεται η καταστροφή.

Το κεφάλαιο με τίτλο «Πιτζάμα» μιλά για τις ιστορίες από την φυλακή και για την φυλακή. Οι συλλήψεις, οι αδικίες, οι κοροϊδίες και οι εμπαιγμοί από τους δικηγόρους. «Καθένας στην φυλακή έχει να πει την δική του δύσκολη ιστορία, εγώ τι ιστορίες να τους έλεγα; Πώς φτιάχνεται το στρίφωμα και πώς θα πρέπει να κάνεις μεσάτη τη σιλουέτα μιας γυναίκας, για να τονιστεί το μπούστο της ή τα ωραία της πόδια;» Το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός δεν τον εγκαταλείπουν ποτέ… «Η πειθαρχία που είχα στη μακρόχρονη καριέρα μου και η πίστη μου στον Θεό με έκαναν να αποφασίσω πως το έργο της ζωής μου στην φυλακή θα το σκηνοθετούσα μόνο εγώ… Μπήκα Λάκης στην φυλακή, αλλά βγήκα κύριος Γαβαλάς».

«Υποψιασμένος»: Επιστροφή στην κανονικότητα, η δουλειά στην τηλεόραση και η είσοδος και πάλι στην διδασκαλία…

«Σερβίρισμα»: «Ευτυχώς που μου έρχονται δυσκολίες για να μην βαριέμαι…» Ο επίλογος του Λάκη Γαβαλά τα λέει όλα. Είναι ουσιαστικός και σηκώνει όλες τις αναγνώσεις. Κυρίως όμως αντέχει σε μία θεολογική ανάγνωση. Διαβάζοντάς τον θυμήθηκα μια θεολογική ρήση κάποιου δασκάλου μου: «Ο διάβολος μας κλέβει το τώρα», χάνουμε το παρόν γιατί στην ζωή μας είτε αναλογιζόμαστε το παρελθόν, είτε σχεδιάζουμε το μέλλον κι έτσι χάνουμε την στιγμή. Ο Λάκης Γαβαλάς δεν την χάνει, την ρουφά ως την τελευταία σταγόνα.

Πριν από μερικά χρόνια, εκεί στον κήπο της φυλακής του Κορυδαλλού, κάπου το 2011, τον συνάντησα… Δεν του μίλησα ποτέ, όμως ήξερα ποιος ήταν και τι έκανε, ήξερα πως είχε κερδίσει την εκτίμηση όλων, από τους Σωφρονιστικούς μέχρι τους Πυρήνες της Φωτιάς κι από τους Ποινικούς μέχρι τον Δάσκαλό τους, τον αείμνηστο Γιώργο Ζουγανέλη, που πρώτη φορά μού είπε ότι ο Γαβαλάς ήταν κρατούμενος. Ήταν όμορφος, πεντακάθαρος, λεπτός και φορούσε ναυτική ριγέ μπλούζα σαν να ήταν σε ιστιοπλοϊκό και λευκό παντελόνι. Δεν θέλησα να διακόψω την ιδιωτικότητά του μέσα σε αυτόν τον χώρο αδιακρισίας. Μου έφτανε που περιποιόταν τα τριαντάφυλλα εκεί, χαρίζοντας λίγη ομορφιά σε έναν άσχημο χώρο. Να είσαι καλά, Λάκη Γαβαλά, να διακονείς την ομορφιά στο μέτρο της αλήθειας που σου αναλογεί στον κόσμο μας.

Πηγή : diastixo.gr

επιμέλεια: Μαρία Βόλλη