Στο βιβλίο της «Το Παζλ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books, η ψυχολόγος Έφη Ανδρεουλάκου, επιστρατεύει τις γνώσεις και την εικοσιπενταετή εμπειρία της και μας βοηθά να ενώσουμε τα κομμάτια του προσωπικού μας παζλ. Μας δίνει τα εργαλεία για να μάθουμε ν’ απολαμβάνουμε τη ζωή, παρ’ όλες τις δοκιμασίες και τα εμπόδια στην υγεία, τα οικονομικά και στις σχέσεις και- το κυριότερο-ν’ ανακαλύπτουμε το φως που υπάρχει μέσα μας.
-Είστε ψυχολόγος με μεγάλη εμπειρία και πρόσφατα γράψατε το πρώτο σας βιβλίο, «το Παζλ». Ποια ήταν η ποιο καθοριστική στιγμή που σας έκανε να ξεκινήσετε το μοναχικό ταξίδι της συγγραφής;
Το ήθελα πάρα πολλά χρόνια, όπως έχω ξαναπεί, ώστε να παραδοθεί ένα υλικό γνώσης σε όποιον έχει στόχο την ψυχική του εξέλιξη.
Η δεδομένη χρονική περίοδος ήταν, πρακτικά και ψυχικά, εξαιρετικά πιεστική. Θα μπορούσα απλώς να κλαίω τη μοίρα μου και να κάνω αυτό που χρειάζεται για τις δεδομένες περιστάσεις. Επέλεξα να μην είμαι παθητικός θεατής της ζωής στην άσχημη πλευρά της και να πάω αντίθετα.
-«Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται» λέει ο λαός. Ποιο είναι το σωσίβιό μας, το μυστικό για να απολαμβάνουμε τη ζωή κόντρα στις δυσκολίες;
Η αλήθεια είναι ότι στις δυσκολίες δεν απολαμβάνεις τη ζωή. Περισσότερο νιώθεις στιγμές χάριτος. Στις πραγματικές δυσκολίες νιώθεις το «αντέχω παραπάνω από όσο νόμιζα», μεγαλώνεις παραπάνω από το μπόι σου, «ψηλώνεις» ως άνθρωπος. Έτσι αργότερα, αντιλαμβάνεσαι ρεαλιστικά τη δύναμη και την αξία σου.
«Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται» είναι ο άνθρωπος που επιτυχώς αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, χωρίς να καταβάλλεται από αυτές. Το απόλυτο της περιγραφής είναι ο άνθρωπος που, ενώ τελεί υπό πίεση, κατορθώνει να μην αλλοιώνει τον χαρακτήρα του. Ενώ βρίσκεται σε αφόρητη πίεση κατορθώνει να τιθασεύει τις «αχίλλειους πτέρνες» του.
Το «σωσίβιό» μας στις δύσκολες ώρες, είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Όσο πιο δουλεμένοι είμαστε, όσο πιο γερό το σκαρί μας, τόσο πιο δύσκολα διαλυόμαστε.
–Η θετική στάση απέναντι στη ζωή είναι έμφυτη ή είναι κάτι που μπορούμε να καλλιεργήσουμε;
Η μη θετική στάση απέναντι στη ζωή έχει να κάνει με τα βιώματα μας, με τον τρόπο που έχουμε ανατραφεί, με το πώς αντιδρούσαν οι ενήλικες, που μας μεγάλωναν, απέναντι στις καταστάσεις. Αν οι ίδιοι ήταν αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι. Με τις πεποιθήσεις που εκείνοι μας καλλιέργησαν και ενστερνιστήκαμε. Με τον τρόπο που μας έμαθαν να τοποθετούμε το συναίσθημα μας πάνω στα γεγονότα.
Η θετική στάση καλλιεργείται, έχει να κάνει με τον τρόπο που σκεπτόμαστε γενικώς, αλλά και με τον τρόπο που σκεπτόμαστε τα πράγματα που μας συμβαίνουν. Χρειάζεται να κατανοήσουμε γιατί σκεφτόμαστε με αρνητικό τρόπο, από πού πηγάζει αυτό και να αντικαταστήσουμε το σκεπτικό μας με έναν υγιή τρόπο σκέψης.
Πηγή : fractalart.g