Διψάς για γνώση κι έχεις ξεμείνει από βιβλία; «Άνοιξε το ψυγείο!», προτρέπουν τα μέλη της «You in Europe», μιας αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας που εδρεύει στη βόρεια Ελλάδα, και φυσικά δεν εννοούν το ψυγείο που ο καθένας έχει σπίτι του αλλά τα δυο ψυγεία – ελεύθερες βιβλιοθήκες, που έχουν στήσει στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.

Στον πεζόδρομο των Νέων Μουδανιών, δίπλα από τα ΚΕΠ, αλλά και στην πλατεία, μπροστά από κατάστημα γνωστής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, δυο μεγάλα ψυγεία προτρέπουν τους περαστικούς ν’ ανοίξουν την πόρτα της γνώσης: «Κάθε βιβλίο είναι μια πόρτα σε έναν κόσμο μαγικό. Βρες το δικό σου εδώ!».

Πώς, όμως, γεννήθηκε η ιδέα για τα ψυγεία – ελεύθερες βιβλιοθήκες στα Νέα Μουδανιά; «Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων μας φιλοξενούμε κάποιους εθελοντές και πάντα κάνουμε κάποια “braistorming” για να δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αλλάξουμε την περιοχή μας και να την κάνουμε πιο όμορφη. Σε ένα απ’ αυτά, “έπεσε” η ιδέα για τις ελεύθερες βιβλιοθήκες», εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σταυρούλα Παγώνα, project manager της «You in Europe».

«Σκεφτήκαμε», προσθέτει, «ένα παλιό ψυγείο, αλλά επειδή θέλαμε να είναι και κάτι καλαίσθητο, απευθυνθήκαμε στη ΜΕΒΓΑΛ για να μας δώσει μη λειτουργικά ψυγεία που δεν χρησιμοποιεί ώστε να τα μετατρέψουμε σε βιβλιοθήκες. Απευθυνθήκαμε και στον Δήμο Προποντίδας, που ήταν θετικός και μας παραχώρησε την άδεια. Μετά προχωρήσαμε στη διακόσμηση των βιβλιοθηκών και τελικά τις εγκαταστήσαμε σε κεντρικά σημεία της πόλης μας».

Ήδη, τα πρώτα βιβλία έχουν μπει στα ράφια των δύο βιβλιοθηκών, που στο αμέσως επόμενο διάστημα θα φτάσουν σε πληρότητα 100%. «Είχαμε κάποια βιβλία που συγκεντρώσαμε εμείς, εθελοντικά, από φίλους και γνωστούς, και μετά απευθύναμε κάλεσμα στους δημότες να μας προμηθεύσουν βιβλία. Επίσης και το Τμήμα Βιβλιοθηκών του Δήμου έδωσε κάποια βιβλία», σημειώνει η κ. Παγώνα, ευχαριστώντας την εταιρεία που παραχώρησε τα ψυγεία, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της «You in Europe» για προώθηση της φιλαναγνωσίας στην πόλη, τον Δήμο Προποντίδας για τη στήριξη της πρωτοβουλίας, αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους κι επισκέπτες των Νέων Μουδανιών που φαίνεται να έχουν «αγκαλιάσει» τις δύο ξεχωριστές αυτές βιβλιοθήκες.

Πηγή : kulturosupa.gr