Στις 23 Απριλίου, έφυγαν από τη ζωή ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σέξπιρ. Με αφορμή το διπλό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου. Στόχος να αποδώσει φόρο τιμής στο βιβλίο και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει, κυρίως τους νέους, να ανακαλύψουν τη «μαγεία» της ανάγνωσης και το έργο όλων αυτών των δημιουργών που συνετέλεσαν στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας. Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι και γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. O Άγιος Γεώργιος των Καταλανών σώζει την πριγκίπισσα από τον φοβερό δράκο, ένας μύθος βαθιά ριζωμένος που τιμάται κάθε χρόνο με πολλές εκδοχές. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Τα δεδομένα στην αγορά του βιβλίου, αφενός εξαιτίας της κρίσης αφετέρου λόγω της ψηφιακής εποχής δεν έσβησαν την ανάγκη και την ευχαρίστηση της ανάγνωσης του βιβλίου, έστω κι αν άλλαξε ο τρόπος που συγγραφείς και αναγνωστικό κοινό συναντιούνται σήμερα.

Και να θυμάστε, να θυμόμαστε πάντα: δεν έχει μόνο το βιβλίο ανάγκη τη διαρκή στήριξή μας — κυρίως έχουμε εμείς ανάγκη τη στήριξη από τα βιβλία. Από τη λογοτεχνία, από τις αφηγήσεις, από τα ταξίδια, από την ένταση, την αγωνία, τη συγκίνηση, το κλάμα, τη γνώση, το δέος, την περηφάνια, την αλήθεια, την αλήθεια του άλλου, τις ερωτήσεις — και την απόλαυση.

Όλοι είμαστε πλασμένοι από αφηγήσεις. Αν κάτι πράγματι υπάρχει, αυτό είναι η μεγάλη, κοινή μας ιστορία: μια ιστορία αποτυπωμένη στα βιβλία.

Πηγές : athensvoice.gr, ethnos.gr